Zalmconfit uit Simple Pleasures van Annabel Langbein

by simkktnl
Afgelopen week kreeg ik het nieuwe boek van Annabel Langbein in de bus. Haar nieuwste boek “Simple Pleasures” staat weer vol met heerlijke gerechten en is in september verkrijgbaar in de boekwinkel. Dit is een van de eerste recepten die ik maakte. Zalm pocheren in de olie, nog nooit gedaan, wat was het lekker. Wat over was de dag erna op een broodje. Je moet het echt een keer maken, eenvoudig te bereiden en razendsnel klaar. 

Ingrediƫnten
300 gram zout
8 zalmmoten zonder vel
3 kleine venkelknollen in dunne plakjes gesneden
8 dunne schijfjes citroen
Olijfolie, om de vis onder te zetten

Bereiding
Maak de pekel door 1 liter water in een grote pan op te warmen en er het zout in op te lossen. Laat de pekel volledig afkoelen. Leg er de moten zalm in en laat ze 10 minuten staan. Verhit de oven waneer je zover bent tot 60 graden. Spreid de plakjes venkel uit op de bodem van een ovenschaal, leg er de moeten zalm op en bedek die op hun beurt met schijfjes citroen. Gier er voldoende olijfolie bij om alles onder te zetten. Pocheer de zalm tot het vleze roze en zacht is (ongeveer 20 minuten). Schep de moten zalm en de venkel voorzichtig met een schuimspaan uit de olie en laat ze goed uitlekken. Leg ze op een serveerschaal, sprenkel er citroensap over en maak ze af met een snufje peper.

You may also like

4 comments

Maria 20 augustus, 2013 - 08:32

Inderdaad een heerlijk recept. Je moet er alleen niet aan beginnen als je krap in de olie zit, zoals ik gisteravond. Er dreef een klein stukje zalm boven de olie die niet goed gegaard werd. Misschien was het mootje ook wel te dik.
Ik ga hem zeker opnieuw doen met voldoende olie in huis! Heerlijk!

Reply
Sim kookt 20 augustus, 2013 - 20:05

@ Maria, ik ga het zeker ook vaker maken. Ik neem de volgende keer een kleinere schaal. Als je eens wist hoeveel olie ik nodig had om dit onder de olie te krijgen šŸ™‚

Reply
hester 23 augustus, 2014 - 18:00

het recept leek me heerlijk, maar is helaas niet helemaal goed gegaan. Alles volgens recept gedaan qua hoeveelheden, maar de vis werd na 30 minuten eigenlijk nog niet eens warm. Wat ook wel logisch is als je ziet hoeveel olie er eerst moet opwarmen op maar 60 graden ;-). Na 45 minuten eruit gehaald, maar ik vond het toen nog steeds te rauw. Jammer! Is het een idee dat je eerst de olie wat opwarmt?
Ik kom ook recepten tegen voor confit waar vlees/vis veel langer in de oven moeten of op een hogere temperatuur. Best verwarrend!

Reply
simkktnl 23 augustus, 2014 - 18:57

Hi Hester, ik herken je vragen, want ook ik vond het veel olie en dacht dat wordt nooit iets. Alles op kamertemperatuur helpt wel. Ik houd wel van rauwe zalm en de smaak was uiteindelijk goddelijk. Echt een confit kan ik het niet noemen, maar lekker is het wel !

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.