Weet wat je eet, tapenade van zongedroogde tomaat en kaas

by simkktnl

DSC_7856Zeg nou zelf, dit ziet er toch heerlijk uit. Ik kocht deze tapenade omdat ik hem bij vrienden gegeten had en lekker vond. Ik heb eigenlijk niet op de achterkant gekeken. Ik was in de veronderstelling dat dit een vers en niet al te slechte snack zou zijn. Maar toen ik het thuis wat beter ging bekijken schrok ik wel. Er zit behoorlijk wat in. Laten we maar even verder kijken. DSC_7865 DSC_7880De ingredienten lijst: 48% gemarineerde zongedroogde tomaten (25% zongedroogde tomaat (tomaat, zout, zuurteregelaar (citroensuur), antioxidant (ascorbinezuur) zonnebloemolie, zout, zuurteregelaar (melkzuur, citroenzuur) suiker, oregano, extra vergine olijfolie, zwarte peper, knoflookpoeder, verdikkingsmiddel (E509), aroma, antioxidant (E220 (sulfiet))), 19% zwarte olijf (olijf, water, zout) zilverui uit opgiet (zilverui, water, voedingszuur (azijnzuur)) zout, stabilisator (E509), kruiden, antioxidant (E220) 12% oude kaas 48+ (Melk (lactose, melkeiwit) zout, zuursel, stremsel, conserveringsmiddel (E251), kleurstof (annatto), zonnebloemolie, basilicum, conserveringsmiddel (E202, E211)

Uit deze lange lijst pak ik alleen de E-nummers:

E509, Calciumchloride: Synthetisch technisch hulpmiddel dat gebruikt kan worden voor groenten en fruit in blik, sommige kazen, olijven, vele alcoholhoudende dranken.  Wordt ook gebruikt voor de productie van antivries, lijm, cement en zelfs bij de bereiding van poeder voor brandblussers.

E220, zwaveldioxide of zwavelzuuranhydride: Zwavel is een natuurlijk voorkomend mineraal. Zwaveldioxide wordt gemaakt door het verbranden van zwavel. Het is een van de oudste conserveermiddelen, al toegepast in het oude Egypte en door de Romeinen. Het remt enzymatisch en microbieel bederf.  Het kan ook werken als oxidant en bleekmiddel. Het wordt gebruikt bij het bleken van meel.  Tenslotte kan het vitamine C stabiliseren en voorkomt het de verkleuring van witte wijn. Door de oxiderende werking kan het sommige vitamines in producten afbreken. In de lever wordt het omgezet tot sulfaat, hetgeen met de urine wordt uitgescheiden.

E251, natriumnitraat: Chemisch conserveerimiddel dat ook wordt gebruikt voor het maken van salpeterzuur, kunstmeststof en voor de conservering van vleesextracten. Natriumnitraat komt voor in vrijwel alle (blad)groente. Het wordt vaak gebruikt om kleurverlies in vlees tegen te gaan. Het heeft geen bijwerkingen, maar kan bij verhitting en in de maag omgezet worden tot natriumnitriet (E250), wat wel schadelijk is voor de gezondheid.

E106b, annatto: Gele kleurstof, afkosmtig uit de zaden van de annattoboom, Wordt vooral gebruikt voor het kleuren van kaas en margarine.

E202, kaliumsorbaat: Afkomstig uit lijsterbes of natuuridentiek, synthetisch conserveringsmiddel. Werkt vooral tegen schimmels en gisten. Meestal van synthetische oorsprong.

E211, Natruimbenzat: Chemisch conserveermiddel gemaakt uit E210 (Benzoeenzuur, wat weer een chemisch conserveermiddel dat veel giftiger is dan de natuurlijk extracten die in sommige planten zitten). Het wordt vooral gebruikt als conserveermiddel dat gisten, bacteriën en schimmels doodt.  In cosmetica wordt het met name in zure shampoo, douchegel en lotions gebruikt. Naast het gebruik als conserveermiddel wordt natriumbenzoaat onder meer gebruikt in vuurwerk.

Je moet er bijna een studie van gaan maken, zoveel toevoeging. Maar goed, ik denk niet dat het nog eens zal kopen. Dit moet je toch ook zelf kunnen maken. Ik ben op zoek gegaan naar een recept en morgen laat ik je zien hoe je het maakt.

You may also like

2 comments

Stella 6 maart, 2014 - 12:51

Ohh my…dit koop ik zo vaak, nooit aan gedacht dat er zoveel troep in zou zitten. Ben benieuwd naar je eigen recept!!

Reply
simkktnl 6 maart, 2014 - 19:04

Ik schrok net zo. Het lijkt zo “natuurlijk” , maar dat is het helemaal niet. Zelf maken is zo klaar en nog wel lekkerder ook.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.