Weet wat je eet, pesto

by simkktnl

DSC_7646Orgineel komt pesto uit Genua en bestaat uit 5 ingrediënten: basilicum, pijnboompitten, Pecorino (harde Italiaanse schapenkaas) olijfolie en knoflook. Zoals je kunt zien koop ik het ook, handig om in huis te hebben zo’n potje pesto. Wist je dat zelf maken helemaal niet moeilijk is? Daarnaast is die supermarkt-pesto helemaal niet zo lekker.  In die potjes zitten vaak ingrediënten die je in een echte pesto niet snel zal vinden. Ik heb een willekeurige pesto gekocht en laten we eens kijken wat erin zit.DSC_7622Er zit in volgorde van hoeveelheden het volgende in: basilicum 41%, zonnebloemolie, Parmezaanse kaas 5,5%, Cashewnoten 5%, peterselie, zout, aardappelen, pijnboompitten 2,2%, Pecorino kaas 2,0% , olijfolie, suiker, knoflook, zuurteregelaar E575.

Er zitten best wat ingrediënten in die  helemaal niet in een pesto horen te zitten.

  • Cashewnoten ( is stuk goedkoper dan pijnboompitten), peterselie, zout, aardappelen (dient vooral als vulmiddel en voor de textuur van het product) en zelfs suiker.
  • Daarnaast zitten er bijna geen pijnboompitten in, 2.2%,  wist je dat in een vers gemaakte pesto 20% pijnboompitten zitten?.
  • Het E-nummer E575,  een zuurteregelaar, stabilisator en complexvormer. Dit wordt gebruikt om de kleuren te laten versterken.

Kortom het heeft niet veel te maken met een echte pesto. Omdat de naam ‘pesto’ is niet beschermd en fabrikanten kunnen hun gang gaan en er van alles in doen . Mijn enige conclusie is, maak het zelf. Je kunt versgemaakte pesto bewaren in de koelkast, giet er wel een laagje olie op. Dan blijft hij 2 tot 4 dagen goed. Je kunt de overgebleven pesto invriezen in bakjes voor ijsklontjes. De smaak loopt natuurlijk wel iets terug, maar het is altijd lekkerder dan de potjes uit de supermarkt. Mocht je toch een potje willen kopen, kijk de ingredientenlijst goed na en koop degene die het dichts in de buurt komt van de originele pesto.

You may also like

2 comments

nicole 27 februari, 2014 - 10:40

Vorige maand voor het eerst zelf gemaakt en nu wil ik dus nooit meer gekochte. Zo veel lekkerder. Een restant heb ik ingevroren en ik moet zeggen dat wij geen verschil merkte met de verse.

Reply
simkktnl 27 februari, 2014 - 20:16

Hi Nicole, leuk om te horen. Ik heb ze ook ingevroren en ben benieuwd! Home made pesto is echt heerlijk.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.