Weet wat je eet, mayonaise

by simkktnl

DSC_7579Is mayonaise een slechte keuze? Niet echt een goede keuze als je wilt afvallen, het bestaat voor een groot deel uit vetten en is erg calorierijk. 1 eetlepel is 95 calorieën. Als ik een patatje mayonaise eet is het zeker meer dan 1 eetlepel. Want wat is nou 1 eetlepel? Maar wat zit er in zo’n pot mayonaise? Verplichte ingrediënten in de mayonaise volgens de wet zijn ei (minimaal 5% eigeel) en minstens 70% olie. De olie is soms niet gespecificeerd, maar vanaf december 2014 moet er worden vermeld welke olie erin zit. Dat is in ieder geval iets. Alvorens ik de ingrediëntenlijst uitpluis kan ik je natuurlijk op een briefje geven dat eigen gemaakte mayonaise “beter” voor je is en niet geheel onbelangrijk veel lekkerder.  Maar laten we even verder kijkenDSC_7613DSC_7179In de calve mayonaise zit in volgorde van hoeveelheid: Raapzaadolie, water, azijn, eigeel uit vrije uitloop 5%, suiker, mosterd (water, mosterdzaad, azijn, zout, specerijen, aroma’s) zout, aroma’s verdikkingsmiddel: xanthaangom, antioxidant E385 , kleurstof: beta-caroteen.

Raapzaadolie is een plantaardige olie uit de zaden van raapzaad. Raapzaadolie is een van de belangrijkste cholesterolbestrijders voor gebruik in de keuken. Deze olie bevat veel onverzadigde vetzuren, heeft een goede verhouding tussen enkel en meervoudig onverzadigde vetzuren. Toch fijn om te weten.

Eigeel: precies de verplichte hoeveelheid. Het is vrije uitloop ei, een ei van een kip die naar buiten kan. Een vrije-uitloopei mag zo heten als de kip minimaal 4 m2 uitloopruimte beschikbaar heeft. Voor 2500 kippen moet de boer dus 10.000 m2 (1 hectare) weiland aan de kippen beschikbaar stellen. Dat is al beter dan een scharrelkip, die zitten met z’n achten op 1 m2.

Aroma’s: een aroma is gedefinieerd als het geheel aan geuren van een bepaald product, bestaande uit tientallen verschillende vluchtige verbindingen. Een aroma-component is één van de zuivere stoffen uit een totaal aroma. Aroma’s worden niet beschouwd als additieven; daarom zijn de producenten niet verplicht de aroma’s (noch de dragerstoffen) te specificeren met een code en evenmin de samenstelling op het etiket te vermelden: de vermelding ‘aroma’ volstaat. Veel wijzer worden we er dus niet van.

Xanthaangom:E415  het is een verdikkingsmiddel, geleermiddel, hulpmiddel voor synthetische additieven dat vrijkomt bij gisting van glucose. Tegenstrijdige berichtgeving over dit E-nummer. Sommige noemen het onschuldig, andere noemen toename van asma-aanvallen, huidreacties en ademhalingsallergie.

Antioxidant:E385 EDTA (Calciumdinatrium-ethyleendiaminetetra-acetaat) synthetisch metaalbinder en stabilisator. Deze stof wordt in veel industriële voedingsmiddelen gebruikt (vinaigrette, mayonaise, groenten, en bevroren schaaldieren of schaaldieren in blik). In de medische wereld wordt het gebruikt om vergiftigingen door zware metalen te behandelen. Het wordt ook aan sommige wasmiddelen toegevoegd. Het is gevaarlijk, omdat het veel gebruikt en dus ook geconsumeerd wordt. Op dit E-nummer moet je dus opletten.

kleurstof: beta-caroteen is een kleurstof die ofwel plantaardig, chemisch of genetisch gemodificeerd van aard zijn. Vaak als onschuldig beschouwd

IMG_4624

Ja, ik eet ook wel eens mayonaise. Daar voel ik me helemaal niet schuldig over. Ik eet het gewoon niet te vaak en niet te veel. Alleen dat E-nummer 385 is er eentje waar je op moet letten. Het wordt vaak gebruikt in producten en het is echt niet goed voor je. Als je tijdens je boodschappen hierop let en  kan je dit E-nummer proberen te mijden. En waarom als je nu toch een keer de keuken in duikt, maak je eigen mayonaise, echt heerlijk.

You may also like

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.