WEET WAT JE EET: Lasagne uit een pakje

by simkktnl

DSC_6781Een beetje vertraagd, maar beloofd is beloofd. Afgelopen week maakte ik voor mijn bucket list deze lasagne van Bertolli. Best knap bedacht een lasagne uit een pakje. Je hoeft alleen maar gehakt, melk, mozzarella en wat geraspte kaas toevoegen en klaar ben je. Wat ik er van vond kan je hier lezen. Nu gaan we even naar de ingrediënten kijken. Wat zit er allemaal in?DSC_6667Zoals je ziet is er niet veel mis met de lijst van ingrediënten voor de kruidige tomatensaus. Maar die witte saus gaan we even wat beter bekijken. Wat betekent dit allemaal?

Gemodifiseerd aardappelzetmeel: Dit is een zetmeel waarvan de eigenschappen veranderd zijn door een chemische behandeling, zodat het beter te verwerken is of beter smaakt.

Maltodextrine: dit wordt vooral gewonnen uit maïszetmeel, maar kan evengoed uit een andere soort zetmeel gehaald worden, wordt gebruikt om de saus te laten binden

Dan zitten er 3 soorten stabilisatoren in: E415 (Xanthaangom)  kan gebruikt worden als een vervangmiddel voor gluten. Zo kan het aan glutenvrije meel toegevoegd worden om de structuur en de textuur te verbeteren. E516 (Calciumsulfaat) Is eigenlijk een soort cement. Misschien interessant om te weten, dit wordt ook gemengd met bloem om knaagdieren te doden. E340 (Kaliumfosfaten) een soort voedingszuur.

Daarnaast nog 3 soorten emulgatoren in: E472e is een soort vetzuur, over het algemeen plantaardig, maar kan ook dierlijk zijn. E401 is natriumzout gewonnen uit zeewier. E450 is een uit mineralen gewonnen emulgator, stabilisator of voedingszuur. Emulgatoren helpen bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn.

Eigenlijk is de boosdoener in dit pakket die witte saus. Dus weglaten en zelf maken. Maar ja, als je nu toch bezig bent, kan je het net zo goed helemaal zelf maken, toch? Wil je nog meer lezen over dit product, kijk even hier : foodwatch.nl

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.