Weet wat je eet, glacé koeken

by simkktnl

DSC_7027Op het werk zijn ze niet aan te slepen. Voordat ze de koffiehoek bereiken zijn ze al weg, met handenvol tegelijkertijd. Dat het een calorieënbom is dat mag duidelijk zijn (235 calorieën per stuk). Maar dat mag  hier de pret niet drukken. Ze worden verslonden. Maar wat zit er nu eigenlijk in zo’n roze koek? DSC_7007DSC_7047

De lijst begint met wat er het meeste in zit en dat is in dit geval suiker. Heel erg veel dus.  Maar wat zit er nog meer in?

Gehard plantaardige olie: klinkt niet slecht toch?  Staat bij de ingrediënten “plantaardig vet, gedeeltelijk gehard” of “gehydrogeneerd vet”, dan kan transvet in het product voorkomen. Vaag allemaal, maar wat is dan transvet? Transvet is een onverzadigd vet dat nog slechter is voor de gezondheid dan verzadigd vet. Het merendeel van transvet in eten ontstaat in de fabriek. 

Scharreleieren: Scharreleieren is een stapje beter dan legbatterij-eieren. Er zijn betere voorzieningen dan bij de legbatterijen, maar echt diervriendelijk is het nog niet. Zo mogen er maximaal 9 kippen per m2 gehouden worden. Dat betekent nog steeds vrij weinig ruimte voor de kippen.  Klinkt mooi, scharrelei, maar 9 kippen op 1 meter bij 1 meter kunnen naar mijn mening niet scharrelen.

Glycerol/stabilisator/E422: bevochtigingsmiddel, vulstof en hulpmiddel voor synthetische toevoegingen. Het wordt vaak als onschuldig beschouwd. Het wordt alleen wel afgeraden voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Hoezo onschuldig?

Glucose-fructosestroop:  is een maisstroop die door enzymatische processen een grote toename van het fructosegehalte kent. Hierdoor benadert de chemische samenstelling die van suiker enigszins. Glucose-fructosestroop is een populair zoetmiddel omdat het veel zoeter is dan sacharose of glucose, goedkoper is en bovendien langer bewaard kan worden. Glucose-fructosestroop wordt zo veel gebruikt, en het spul is zo vervuild met kwik, dat de meeste mensen, zelfs wanneer ze zogeheten ‘natuurlijke’ voorbewerkte maaltijdonderdelen en tussendoortjes eten, gemiddeld zo’n 28,5 mcg kwik per dag binnen kunnen krijgen.

Lupinemeel:  is afkomstig van de zaden van de blauwe lupine. Lupinemeel wordt ook wel eens bonenmeel genoemd. Ze bevatten ongeveer 25 % vet en 40 % hoogwaardig eiwit. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat lupinemeel allergische reacties kan geven. Het Europese Parlement heeft besloten dat vanaf december 2008 ook lupine verplicht op etiketten van voedingsmiddelen moet worden vermeld.

Rijsmiddelen: tot nu toe als vrij onschuldig beschouwd, dus laat ik ze voor nu even voor wat ze zijn.

Calciumpropianaat/E282: conserveringsmiddel gemaakt uit chemische synthese. Het is in Duitsland erg controversieeel, het was daar ook vele jaren verboden.  Maar het wordt in het algemeen als onschuldig gezien. Te grote hoeveelheden kan het gevaarlijk zijn.

Kaliumsorbaat/E202: Chemisch conserveringsmiddel, dat een wisselwerking kan aangaan met andere toevoegingen, in het bijzonder met nitraten. Onderzoek heeft vastgesteld dat dit de enzymatische systemen in het lichaam kan verstoren wat veel schadelijke aandoeningen kan veroorzaken.

E120: Rode kleurstof, vervaardigd uit fijngemalen insecten of via een chemisch proces.

Het blijft echt lastig om duidelijkheid te krijgen over wat er nu precies in zit en hoe slecht het voor je is.  Maar dat dit geen goede keuze is mag duidelijk zijn. Al zou het alleen maar zijn om de hoeveelheid lege calorieën die het bevat. Een roze koek bevat meer calorieën dan 2 kroketten, need I say more?. Dus als je ze toch zou willen eten, maak ze dan zelf. Die zijn beter van smaak, veel minder zoet en met een natuurlijke kleurstof. Het recept van de homemade roze koeken vind je hier en komt uit “Koken met Karin”. Probeer het eens !

You may also like

2 comments

Iwan Westdijk 17 februari, 2014 - 21:14

“Transvet is een onverzadigd vet dat nog slechter is voor de gezondheid dan verzadigd vet”. Dit vind ik – op zijn zachtst gezegd – wel heel kort door de bocht. Verzadigd vet blijkt helemaal niet slecht te zijn, we hebben het zelfs nodig. Ik ben het wel met je eens dat transvetten ongezond zijn.

Reply
simkktnl 18 februari, 2014 - 07:13

Hi Iwan, bedankt voor de toevoeging. Groet, Simone

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.