Weet wat je eet, geraspte kaas

by simkktnl

DSC_8390Is de geraspte kaas die ik gekocht heb wel kaas? Na onderzoek weet ik nog steeds niet hoeveel kaas erin zat. Bijna alle Hollandse kazen kunnen geraspt worden, maar aan (zeer) jonge kaas moet dan wel zetmeel worden toegevoegd om het minder plakkerig te maken. Volgens de Warenwet mag er echter niet meer dan 3% zetmeel worden toegevoegd. Hoe ouder de kaas, hoe minder plakkerig en des te makkelijker te raspen. Laten we even kijken.

IMG_4766Er staan geen percentages bij, maar het zeltmeel staat op de tweede plaats. Aan de inhoud van een zakje geraspte kaas kan je dus moeilijk aflezen of er de juiste hoeveelheid zetmeel is toegevoegd dan wel er geen melkvreemd vet aanwezig is. Ook de verder kwaliteit is aan de buitenkant lastig te beoordelen. Daarnaast bevat het kleurstoffen. Annatto, Carotenen, en natuurlijk E251DSC_8386Dus kocht ik ook geraspte kaas bij de biologische winkel, ook geen percentages, maar gelukkig staat het zetmeel verder in de ingredientenlijst. Gelukkig geen kleurstoffen en E-nummers.

Nog een weetjeGeraspte kaas wordt in veel gevallen gemaakt van ‘gebrekskaas’. Dat is kaas met een beschadigde korst of kaas die is aangetast door ongedierte of schimmels. De slechte delen worden afgekeurd en vernietigd en wat overblijft wordt onder meer verwerkt tot geraspte kaas. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft aangetoond dat niet alle bedrijven die kaas in opslag hebben de regels even nauw nemen. De Consumentenbond sluit op basis van het eigen onderzoek niet uit dat in sommige gevallen ook afgekeurde delen van de kaas onder de rasp belanden.

IMG_4779Wil je zekerheid en garantie? De belangrijkste kaasraspende bedrijven in Nederland hebben zich aangesloten bij het keurmerk: grated cheese quality controlled. Met dit keurmerk bieden zij de afnemers een objectieve garantie dat een zakje geraspte kaas ook daadwerkelijk bevat wat het zegt.

Denk dat ik maar wat beter ga opletten wat voor kaas ik in mijn kar gooi. Soms is het zo makkelijk om een pakje geraspte kaas te gebruiken. Maar zelf raspen kan natuurlijk ook. Goed op het etiket letten en vaker zelf raspen.

You may also like

2 comments

Simone 13 maart, 2014 - 07:03

Interessant ! Van de week ook al de uitzending gezien van Keuringsdienst van waarde over kaas… Gelukkig rasp ik eigenlijk altijd mijn eigen kaas met uitzondering van een enkele keer als mijn parmezaanse kaas op is! Maar ik had dus geen idee van die zetmeel toevoegingen om plakken te voorkomen… Leuk artikel!

Reply
nicole 13 maart, 2014 - 10:06

Zelf raspen is dus toch beter en waarschijnlijk veel lekkerder

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.