WEET WAT JE EET: Achterham

by simkktnl

DSC_8378Ik heb er nooit bij stil gestaan wat er nou eigenlijk in vleeswaren zit. Maar sinds ik me meer verdiep in E-nummers, draai ik alle pakjes om om te zien wat er nou echt in zit. Ik eet het niet dagelijks maar een tosti ham kaas vind ik af en toe heerlijk. Het is echt niet zo slecht. Het bevat aminozuren, vetzuren, vitamines, mineralen, spoorelementen en enzymen. Het is alleen jammer dat de meeste vleeswaren die je bij de supermarkt of slager koopt weing meer met vlees te maken. Kijk even mee.DSC_8369Dit is de lijst van een pakje achterham uit de supermarkt. Bij de ham krijg je meteen acht E-nmmers cadeau.

  1. E326: Kaliumlactaat
  2. E407: Carrageen
  3. E450: Kalium en natrium difosfaten
  4. E451: Pentanatriumtrifosfaat
  5. E452: Natriumpolyfosfaat
  6. E621: mononatriumglutamaat
  7. E301: Natriumascorbaat
  8. E250:Natriumnitraat

En nu even het etiket van de voorverpakte ham uit de biologische winkel.DSC_8364Dat scheelt wel een paar E-nummers. Alleen natriumnitriet is een e-nummer E250. Het is een conserveermiddel en middel voor kleur-behoud in vleeswaren komt van nature voor als mineraal of wordt gemaakt uit kaliumnitraat.

Normale, gekookte en gebraden hamsoorten (achterham, schouderham e.a.)  zitten doorgaans vol met ongezonde toevoegingen. Dit geldt gelukkig niet voor de meeste rauwe hamsoorten. Hierbij een lijstje met relatief gezonde ham: Parma ham, Serrano & Ibérico, Schwarzwälder Schinken en Coburgerham, Gandaham en Ardennerham. De meeste van dit soort gerookte, gerijpte en gepekelde soorten ham zijn vrij van ongezonde, chemische/synthetische/kunstmatige hulpstoffen. Maar het blijft opletten geblazen, ook hier kan je E-nummers tegenkomen.

You may also like

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.