TYPICAL DUTCH: Gehaktballen van Johannes van Dam

by simkktnl

Gehaktballen van Johannes van DamEr gaat gewoon niets boven een heerlijke Hollandse gehaktbal. Deze zijn van Johannes van Dam, dus je bent verzekerd van een lekker balletje. Prima voor een herfstachtige dinsdag zou ik zeggen. Eet smakelijk. (Bron: De Dikke Van Dam)Gehaktballen van Johannes van DamGehaktballen van Johannes van DamGehaktballen van Johannes van DamGehaktballen van Johannes van Dam

Ingrediënten
1 kleine ui gesnipperd
2 sneetjes in melk geweekte witte boterhammen zonder korst
500 gram half om half gehakt
1 ei
zout en peper
1 mespuntje nootmuskaat
1 mespuntje piment
tijm, paar blaadjes
rozemarijn of peterselie, paar blaadjes
1 mespuntje gemberpoeder
2 druppels worchestersaus
1 theelepel mosterd
Bloem of paneermeel
50 gram boter en boter voor bakken van ui

Bereiding
Bak de gesnipperde ui langzaam bruin en zacht in een klontje boter tot ze mooi bruin en zacht zijn. Week de boterhammen in de melk. Meng dit alles met de bovenstaande ingredienten (op de bloem en de paneermeel na) in een kom en kneed tot er geen witbrood meer te zien is. Vorm ronde of platte ballen zonder scheurtjes. Haal die door de bloem of paneermeel en bak ze voorzichtig rondom bruin in de boter. Voor krokante ballen daarna de deksel schuin op de pan, nu en dan draaien en met nog wat boter bedruipen. Jus maken door de aanbaksels met water los te maken. Voor zachte ballen een scheut water erbij en wentelen en draaien en deksel erop houden. 20 minuten voor kleine en 30 minuten voor dikke ballen.

You may also like

2 comments

M 19 augustus, 2014 - 20:16

Ik heb het idee dat er veel van deze recepten al eens eerder zijn geplaatst, ik weet niet of dat klopt?

Reply
simkktnl 19 augustus, 2014 - 20:39

Hi Maxime, dat heb je goed gezien. Iedere week plaats ik een aantal nieuwe gerechten en daarnaast een paar van mijn favorieten.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.