TYPICAL DUTCH: Gehaktballen van Johannes van Dam

IMG_6719Er gaat gewoon niets boven een heerlijke Hollandse gehaktbal. Deze zijn van Johannes van Dam, dus je bent verzekerd van een lekker balletje. Prima voor een herfstachtige dinsdag zou ik zeggen. Eet smakelijk. (Bron: De Dikke Van Dam)IMG_6642IMG_6697IMG_6708IMG_6710

Ingrediënten
1 kleine ui gesnipperd
2 sneetjes in melk geweekte witte boterhammen zonder korst
500 gram half om half gehakt
1 ei
zout en peper
1 mespuntje nootmuskaat
1 mespuntje piment
tijm, paar blaadjes
rozemarijn of peterselie, paar blaadjes
1 mespuntje gemberpoeder
2 druppels worchestersaus
1 theelepel mosterd
Bloem of paneermeel
50 gram boter en boter voor bakken van ui

Bereiding
Bak de gesnipperde ui langzaam bruin en zacht in een klontje boter tot ze mooi bruin en zacht zijn. Week de boterhammen in de melk. Meng dit alles met de bovenstaande ingredienten (op de bloem en de paneermeel na) in een kom en kneed tot er geen witbrood meer te zien is. Vorm ronde of platte ballen zonder scheurtjes. Haal die door de bloem of paneermeel en bak ze voorzichtig rondom bruin in de boter. Voor krokante ballen daarna de deksel schuin op de pan, nu en dan draaien en met nog wat boter bedruipen. Jus maken door de aanbaksels met water los te maken. Voor zachte ballen een scheut water erbij en wentelen en draaien en deksel erop houden. 20 minuten voor kleine en 30 minuten voor dikke ballen.

2 Comments TYPICAL DUTCH: Gehaktballen van Johannes van Dam

    1. simkktnl

      Hi Maxime, dat heb je goed gezien. Iedere week plaats ik een aantal nieuwe gerechten en daarnaast een paar van mijn favorieten.

      Reply

Geef een reactie