SOUP DU JOUR: Uiensoep

uiensoep jamie oliver1Hallo maandag! Dit wordt een week met mijn allerlekkerste soepen. We beginnen goed. De uiensoep van Jamie Oliver. Uien snijden, niet mijn favoriete bezigheid, maar het is voor een goed doel. De beste uiensoep ever. Maak hem zelf een keer. Met Jamie kan het niet mis gaan. Op naar een heerlijke week gevuld met soep!
uiensoep jamie oliver2 uiensoep jamie oliver3 uiensoep jamie oliver4
Ingrediënten
1 kg uien, gepeld en in ringen
Handvol verse tijmblaadjes
6 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
1 laurierblad
Een flinke klont boter
1,3 liter bouillon
1 baguette of ciabatta
115 gram gruyere of andere smeltkaas

Bereiding
Bak de uienringen met tijm, knoflook en laurierblad aan in een flinke scheut olijfolie en de klont boter. Doe de deksel op de pan en laat alles 15 minuten op een laag pitje pruttelen zonder dat de uien verkleuren. Roer regelmatig om te voorkomen dat ze aan de bodem vastbakken. Hoe langzamer je ze bakt, hoe beter het is. Haal dan de deksel van de pan, draai het vuur hoog en bak de uien tot ze licht goudbruin zijn. Hierdoor worden ze zoetig en wordt de smaak intenser. Giet de bouillon erbij, ze het vuur laag en laat de soep 20 minuten heel zachtjes koken. Je kunt vet dat naar boven komt drijven van de soep scheppen als je dat wilt. Breng de soep op smaak met zout en peper. Wanneer hij gaar is, schep je de kommen vol en zet je ze op een bakplaat. Leg het brood op de soep in de kommen, sprenkel er wat olijfolie over en strooi er dan geraspte kaas op. Zet de bakplaat in een matig voorverwarmde oven, of onder de gril, zodat het brood licht geroosterd wordt en de kaas smelt.

Geef een reactie