QUILTY PLEASURE: Citroentaart met maanzaad

IMG_4561Het is  vrijdag en een regenachtige vrijdag kan ik je voorspellen. Het is herfst in augustus. Dus tijd om lekker te gaan bakken. Deze topper is van Jamie, hoe kan het ook anders. Het recept komt uit zijn boek “Kook met Jamie”. Echt Jammie van Jamie. Het blijft regenen vandaag, dus waarom ga je niet de keuken in om deze te maken? Hij is goddelijk. IMG_4546IMG_4550IMG_4551IMG_4561Ingrediënten
115 gram boter, zacht geroerd
115 gram suiker
4 grote biologische of scharreleieren
180 gram gemalen amandelen
30 gram maanzaad
De geraspte schil en het sap van 2 citroenen
125 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
voor de citroensiroop
100 gram suiker
90 ml citroensap
voor de citroenglazuur
225 gram poedersuiker
de geraspte schil en het sap van 1 citroen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bodem en randen van een springvorm met een doorsnede van 20cm in en bekleed hem met bakpapier. Klop de boter en suiker met een mixer tot een luchtige romige massa. Klop de eieren er een voor een door en wacht daarbij met het toevoegen van het volgende ei steeds tot het ei volledig opgenomen is. Spatel de gemalen amandelen, maanzaadjes, citroenschil en -sap en de gezeefde bloem erdoor. Schep het mengsel in de voorbereide springvorm en zet de vorm 40 minuten in de voorverwarmde oven, tot het licht goudbruin is. Je kunt controleren of het gebak gaar is door er een cocktailprikker middenin te steken. Haal hem er na vijf seconden uit en als de prikker schoon en droog is, is het gebak gaar. Laat het gebak even in de vorm staan en stort het vervolgens op een rooster om volledig af te koelen. Maak de citroensiroop door de suiker en het citroensap in een pan te koken tot alle suiker is opgelost. Prik in het hele oppervlak van het nog warme gebak kleine gaatjes met een cocktailprikker en sprenkel de siroop erover. Zeef de poedersuiker voor het glazuur in een kom, doe de citroenschil en het citroensap erbij en roer alles tot een glad papje. Leg het bijna afgekoelde gebak op een serveerschaal en schenk het glazuur er voorzichtig over. Als je het op het midden van het gebak schenkt doe de zwaartekracht de rest en krijg je het prachtige druipeffect! Je kunt het effect desgewenst een handje helpen met een lepel. Bon Appetit!

Geef een reactie