MEATBALLS: Limburgse gehaktballen

IMG_6884
Ik heb er best wel wat gemaakt, gehaktballen. Allerlei soorten van simpel tot lastige, die van de librije, die van Johannes van Dam, Indische, die met garnalen, je kan het recept geven en ik ga aan de slag. Nu maak ik Limburgse ballen met ontbijtkoek en appelstroop. Nee ik kom niet uit Limburg en eigenlijk ken ik alleen maar Maastricht. Dus aan de slag met die ballen uit het Limburgse land. Ik heb ze wel iets kleiner gemaakt, in plaats van 4 ballen maakte ik er 7 uit 500 gram. Maar dat hoef jij niet te doen. Leuk recept, leuk gerecht zelfs op een broodje is het heerlijk. Enjoy!IMG_6877DSC_1639DSC_1644IMG_6880 IMG_6884
Ingrediënten
500 gram rundergehakt
1 ei
4 eetlepels paneermeel
nootmuskaat
50 gram boter
1 ui, fijngesneden
3 eetlepelsnatuurazijn
1 flinke eetlepel appelstroop
1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
1 laurierblaadje
5 kruidnagels
2 plakken ontbijtkoek

Bereiding
Meng het gehakt met het ei, de paneermeel en nootmuskaat, zout en peper naar smaak. Rol er met vochtige handen 4 ballen van. Leg de gehaktballen een paar uur afgedekt in de koelkast Smelt in een braadpan 25 gram boter en bak de gehaktballen hierin rondom bruin. Neem ze uit de pan. Fruit in het bakvet, de ui 3 minuten. Voeg de azijn, de stroop, de basterdsuiker, laurier, kruidnagels en 200 ml water toe en breng tegen de kook. Draai het vuur laag. Leg de gehaktballen terug in de pan en verkruimel er de ontbijtkoek boven. Stoof de gehaktballen met de deksel op de pan in ongeveer 20 minuten gaar. Roer af en toe.

Geef een reactie