LOVE CHICKEN: Gebraden kip met romige citroenjus

IMG_0707  Een gebraden kip is altijd een goed weekendrecept. Een hele kip vullen met citroen, knoflook en rozemarijn, stukjes boter onder de huid van de kip schuiven en de overige citroen, knoflook en rozemarijn rondom de kip leggen. Dan hoeft het alleen maar de oven in. Als laatste maak je een heerlijke citroenjus van de sappen uit de ovenschaal. Dit giet je dan over de gebraden kip. Beter wordt het niet, probeer het zelf. IMG_0695 IMG_0711 IMG_0707

Ingrediënten
1 kip
2 klonten boter op kamertemperatuur
zout en peper
4 citroenen gehalveerd of partjes
3 bollen knoflook, 1 verdeeld in teentjes, 2 in de breedte gehalveerd
4 takes rozemarijn
olijfolie
500 ml kippenbouillon
250 ml room
sap van 1/2 citroen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de kip op je werkvlak. trek met je handen voorzichtig het vel van de borst los, zodat er ruimte ontstaan tussen het vel en het vlees. Duw voorzichtig 2 kloten boter tussen het vel en het vlees en wrijf het vlees ermee in. Wrijf de bovenkant van het vel in met de overgebleven klont boter. Strooi flink wat zout en peper over de kip en leg haar in een grote vuurvast braadslee. Doe 4 citroenhelften of partjes in de buikholte, samen met de helft van de teentjes knoflook en 1-2 takjes rozemarijn. Leg de rest van de citroen, de rest van de teentjes knoflook en de halve bollen knoflook rond de kip. Strooi de blaadjes van de rest van de takjes rozemarijn en nog wat zout en peper over de kip. Sprenkel er ook flink wat olie over. Zet de braadslee in de oven en braad de kip 30 minuten. Haal met een tang de geroosterde citroen uit de braadslee en knijp ze uit boven de kip. Braad de kip nog 30 minuten tot ze gaar is. Haal de kip uit de oven en leg haar op een serveerschaal. Dek de kip af met aluminiumfolie en laat het vlees 10 minuten rusten, terwijl je de jus maakt. Zet de braadslee met het braadvocht op een kookplaat op een laag vuur. (ik deed alles in een steelpannetje). Giet de kippenbouillon erbij en breng hem heel zachtjes aan de kook. Roer met een arde het braadvocht door de bouillon. Voeg al roerend de room en het citroensap toe. Breng de jus op smaak met zout en peper

Geef een reactie