Katies panzanella

IMG_1316Katies panzanella is lekker, lekker en nog eens lekker.  “Wat katie eet” is echt een favoriet kookboek uit mijn boekenkast. Ik maakte al eerder deze lasagne en de saucijzenbroodjes. Naast de heerlijke recepten zijn de  foto’s in het boek geweldig. Dus mocht je nog een nieuwe boek willen kopen is dit mijn aanrader. Terug naar het recept, de smaak van geroosterde tomaat,  geroosterde paprika, het knapperige brood met de zachte mozzarella is het goddelijk. Balsamicoazijn maakt het helemaal af. De kappertjes heb ik achterwege gelaten omdat niet iedereen daar van houdt. Het is een heerlijk recept voor bij een lekker stukje vlees, als lunch of maaltijdsalade.

IMG_1294 IMG_1297 IMG_1298 IMG_1303 IMG_1306 IMG_1308IMG_1316

Ingrediënten
8 roma-tomaten in de lengte gehalveerd
zout en peper
olijfolie, om in te bakken
1 klein-middelgroot zuurdesembrood van een dag oud, in klein stukjes gescheurd
3 rode paprka’s
1 eetlepel extra vergine olijfolie
220 gram verse buffelmozzarella, in grove stukken gescheurd
1 eetlepel gezouten kappertjes, afgespoeld
Blaadjes van een bosje basilicum
Baslsamicodressing
3 eetlepels extra vergine olijfolie
1 eetlepel Balsamicoazijn
zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor tot 130 graden (heteluchtoven). Leg de tomatenhelften op een bakplaat, strooi er wat zout en peper over en besprenkel ze met wat olijfolie. Rooster de tomaten cira 2 uur in e oven tot ze heel zacht en iet gekarameliseerd zijn. Verdeel na 1 1/2 uur de stukjes brood over een ander bakplaat en besprenkel ze met wat olijfolie. Zet de bakplaat met het brood bij de tomaten in de oven en laat het brood de laatste 30 minuten meeroosteren tot het licht goudbruin en knapperig is. Doe het brood in een grote kom en laat de tomaten afkoelen. Houd ondertussen de paprika’s stuk voor stuk met een keukentang boven een gasvlam op je kookplaat. Draai ze af en toe, zodat het vel rondom wordt geblakerd. Laat de paprika’s afkoelen in een grote kom, afgedekt met huishoudfolie. Verwijder dan het geblakerde vel, snijd de zaadlijsten weg en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in dunne reepjes en doe deze met 1 eetlepel extra vergine olijfolie in een kommetje. Wrijf de olie goed in het vruchtvlees en zet het kommetje weg. Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar in een kommetje. Giet de dressing over de stukjes brood en meng alles goed. Schep het brood met een schuimspaan uit de kom en op een serveerbord. Bewaar de dressing. Leg ook de tomatenhelften, paprikareepjes, mozzarella, kappertjes en basilicumblaadjes op het bord. Sprenkel de dressing erover. Meng de salade goed en breng hem op smaak met peper en zout.

Geef een reactie