JANUARY: Sticky kip op een blikje bier

Stick kip op blikje bier5Een kip op een blikje bier  uit de oven stond al heel lang op mijn to-do lijstje. Ik heb meerdere recepten van bekeken, maar die van Jamie Oliver leek mij het lekkerste. Zijn kruidenmengsel zag er gewoon goed uit.  Aanpassen naar je eigen smaak is mijn motto en dat doe ik dan ook. Ik laat de eetlepel zwarte peper weg.
DSC_0200
Maar hoe werkt een blikje bier op een kip in de oven en hoe zit het met het eindresultaat? Het kruidenmengsel was zo gemaakt, kip goed ingesmeerd en het blikje bier ging makkelijk over de kip heen. Dat viel mee. De oven in en dan is het een uurtje wachten tot hij gaar is. Nog even insmeren met BBQ-saus en dan de laatste 10 minuten terug de oven in. Het eindresultaat was best spectaculair. Want het bier stoomt de kip van binnenuit gaar en ondertussen wordt de buitenkant door het kruidenmengsel en de BBQ-saus getransformeerd in een knisperend, sticky en smaakvolle kip. Kortom, dit maak ik zeker nog een keer, een feestje op mijn bord.            Stick kip op blikje bier1 Stick kip op blikje bier2 Stick kip op blikje bier3 Stick kip op blikje bier4 Stick kip op blikje bier5
Ingrediënten
1 biologische kip
Olijfolie
2 eetlepels barbecuesaus
1 blikje bier
1 rode peper
1 bosje lente ui
Verse koriander
Kruidenmengsel
1 theelepel gerookte paprika
1 eetlepel venkelzaad
1 eetlepel korianderzaad
1 theelepel komijnzaad
1 gedroogde rode peper
1 theelepel zout
1 eetlepel zwarte peper
1 eetlepel bruine suiker

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de kip op kamertemperatuur komen. Doe alle ingrediënten voor het smeersel in een vijzen en stamp fijn. Smeer de kip in met olijfolie. Gebruik je handen om het smeersel over de kip uit te smeren. Maak het blikje bier open en haal 2/3 eruit. Zet vervolgens de kip rechtop over het blikje bier. Zet de kip voor ongeveer 1 uur in de oven, tot hij goudbruin en doorbakken is. Smeer de kip in met de bbq saus en zet nog 10 minuten terug in de oven. Snij de rode peper en de lente ui in fijne reepjes. Snipper de koriander. Haal de kip uit de oven en strooi er de rode peper, ui en koriander over. Eet smakelijk.

 

3 Comments JANUARY: Sticky kip op een blikje bier

  1. Tessa

    Dit recept van Jamie staat ook al lang op mijn lijstje. Op zijn site zag ik nog een ‘beercan’ recept maar deze leek me lekkerder. Nog niet gemaakt dus.

    Die van jou zie er geweldig lekker uit.

    Reply
  2. Pingback: THE BEST OF 2015 | SimKookt

Geef een reactie