JANUARY: Shakshuka

Shakshuka 111Het is echt januari. Het waait, regent of het is koud.  Nog steeds is het donker als ik thuiskom. Ik wil comfortfood. Maar alles wat ik nu tegenkom (wat mij zou moeten inspireren) is gezond eten, afvallen en bewegen. Hallo? Ik wil niet in het donker door de regen rennen en gezonde salades eten. Het is winter en ik wil iets lekkers. En toen was er Shakshuka, een kruidige tomatensaus met een gepocheerd eitje. Dus het lijkt mij het ultieme gerecht, dat wil ik maken en proeven. Ik kwam veel verschillende versies tegen. In the Guardian laat Ottolenghi zien hoe hij het maakt (filmpje vind je hier). Maar ik koos toch voor het recept van The Green Kitchen. Daar wordt ook boerenkool toegevoegd aan de Shakshuka, perfect voor deze tijd van het jaar. Wat zo leuk is, het is nog gezond ook.
Shakshuka4Simpeler kan het eigenlijk niet. Je maakt de saus en pocheert de eieren gewoon rechtstreeks in de saus. Ik doe het natuurlijk een klein beetje anders dan in het recept en verdeel de saus over eenpersoonsschaaltjes. Dan maak ik een kuiltje en breek het eitje. Ik verwarm de oven voor op 180 graden en schuif de schaaltjes de oven in. Ik houd de oven in de gaten en zodra het eieren mooi gestold zijn haal ik de schaaltjes uit de oven (beetje verse basilicum erover) en serveerde ze direct. Zo maak je er een feestelijk gerechtje van. En hoe zit het met de boerenkool? Die proef je helemaal niet terug. Zo krijg je nog een paar extra vitamientjes erbij zonder dat je het merkt. Eet smakelijk.
Shakshuka1 Shakshuka2 Shakshuka3 Shakshuka5 Shakshuka6 Shakshuka 111

Ingredienten
2 eetlepels olijfolie
1 ui
2 teentjes knoflook
1 rode paprika
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel komijnpoeder
½ theelepel chilipoeder
100 gram boerenkool
verse baslicum
2 blikken tomaat
4 eieren

Bereiding
Hak de ui, knoflook en de paprika fijn. Verhit de olie in een koekepan, voeg ui en knoflook toe. Roer af en toe tot het zacht en goudbruin is, ongeveer 5 miinuten. Voeg de paprikapoeder, komijnpoeder en de paprika toe en laat het een paar minuten doorkoken. Doe ondertussen de boerenkool en de tomaten in een keukenmachine en blend totdat je een fijne gehakte tomatensaus hebt. Giet het mengsel in de pan en kook het gedurende 15 miinuten. Maak kleine holletjes in de saus voor de eieren en breek de eieren boven de holletjes. Doe een deksel op de pan en kook 5 minuten, totdat het eiwit gestolt is. Serveer met een paar blaadjes verse basilicum en wat brood.

 

Geef een reactie