JANUARY: Chocolade & pindakaas cheesecake

chocolade & pindakaas cheesecake6Om januari leuk af te sluiten dacht ik aan iets zoets. (Er volgt nog wel een kleine receptje a.s. vrijdag, maar dat terzijde).  Niet zomaar een taart, maar eentje waarvan je je afvraagt hoe die zal smaken. Nigela Lawson is een echte levensgenieter en toen ik deze chocolade & pindakaas cheesecake tegenkwam wist ik het meteen, dit wordt de afsluiter van Januari. Hoe zou dat smaken, pindakaas in een taart? Als ik de reviews moet geloven is hij goddelijk en wordt hij keer op keer gemaakt, dus dat moet ik een keer proeven.

chocolade & pindakaas cheesecake3
De bodem is al een beetje anders, maar zo lekker. Guilty, ik proef altijd een beetje deeg. De chocolade en de pinda’s maken het een lekkere bodem en dan de koelkast in. Toen was de vulling aan de beurt. Het blijft toch een beetje vreemd om bijna een pot pindakaas door je kaasmengsel te kieperen. Maar ik heb hem even geproefd en het smaakte goed, een romige versie van pindakaas met een klein beetje zout. Na een uurtje in de oven is de bovenkant stevig, maar niet te. Ondertussen maak ik de toplaag, zo klaar. Alles laten smelten in een pannetje, wel even roeren. Dan deze laag over de taart gieten en weer de oven in. Nu word ik toch wel nieuwsgierig, maar ik moet wel een nachtje wachten. Hij moet de koelkast in. Een dag later kon ik dan eindelijk proeven. Hij was lekker, even wennen, maar toch lekker. Mijn team van taart-testers vonden hem goddelijk. Het proberen waard zou ik zeggen.

chocolade & pindakaas cheesecake1 chocolade & pindakaas cheesecake2 chocolade & pindakaas cheesecake3 chocolade & pindakaas cheesecake4 chocolade & pindakaas cheesecake5 chocolade & pindakaas cheesecake6

Ingrediënten
Bodem
200 gram digestive biscuits
50 gram gezouten pinda’s
100 gram pure chocolade in stukjes
50 gram zachte boter
Vulling
500 gram roomkaas
3 grote eieren
3 eigelen
200 gram basterd suiker
125 ml creme fraiche
250 gram pindakaas
Toping
250 gram creme fraiche
100 gram melk chocolade in kleine stukjes
30 gram licht bruine suiker

Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden. Voor de bodem, maal de biscuit, pindas, chocolade en de boter in een foodprocessor fijn. Maak van het deeg een bodem en rand in een ingevette springvorm van 23 cm doorsnede. Zet weg in de koelkast. Doe de roomkaas, eieren, eigeel, suiker, creme fraiche en de pindakaas in een grote schaal en mix het tot een zachte romige vulling. Giet de vulling in de springvorm een bak dit 1 uur in de oven. De bovenkant moet droog en stevig aanvoelen. Haal de taart uit de oven en maak de topping. Verwarm de creme fraiche, chocolade en de suiker langzaam in een pannetje op laag vuur. roer door totdat de chocolade volledig gesmolten is en haal van het vuur. Schep de saus langzaam en voorzichtig over de cheesecake. Doe de taart terug in de oven en bak nog 10 minuten. Laat de taart afkoelen in de vorm. Zet vervolgens een nacht in de koelkast.

1 Comment JANUARY: Chocolade & pindakaas cheesecake

Geef een reactie