IN SEASON: Artisjokken met vinaigrette

IMG_0463
Mijn moeder maakte ze vroeger wel eens voor ons. Als kind vond ik iets heel feestelijk. Je haalde de blaadjes 1 voor 1 los, doopte ze in een sausje en dan tussen je tanden het zachte vruchtvlees in je mond laten glijden. Het leek mij echt ingewikkeld recept. Maar wat blijkt het is helemaal niet lastig om te maken. Het is eigenlijk heel makkelijk. Als ik ze zie liggen bij de groenteman neem ik er altijd een paar mee, ze zijn heerlijk en verkrijgbaar van juli tot ongeveer oktober. Dus als je ze een keer ziet, probeer het een keer. Het is zo lekker. (bron: Annabel Langbein – Simple Pleasures)                                   IMG_0471IMG_0472IMG_0473IMG_0483Ingrediënten
6 middelgrote artisjokken
2 eetlepels zout
Voor de dressing
1 eetlepel zeer fijn gehakte sjalot
60 ml extra vierge olijfolie
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel wittewijnazijn
1 theelepel dijonmosterd
zout en peper

Bereiding
Snijd de steel van iedere artisjok af en verwijder de grofste bladeren aan de basis van de bloem. Doe de artisjokken in een grote pan genoeg water en met het zout onderwater. Kook ze tot ze heel zacht zijn en de blaadjes makkelijk loskomen (ongeveer 15-20 minuten, afhankelijk van de grootte). Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze 10 minuten uitlekken en afkoelen. Schud de ingrediënten voor de vinaigrette in een klein potje door elkaar. Leg de artisjokken op een serveerschaal en druk ze een beetje plat zodat de blaadjes als een bloem open gaan. Sprenkel er de helft van de dressing over en schenk de rest in een schaaltje om te dopen. Trek de blaadjes er een voor een af en schrap het kleine randjes zacht vruchtvlees er met je tanden af. Schraap als je in het midden kom het zogenaamde stro weg en eet de malse bodem ook op.

Geef een reactie