HEALTHY LIFESTYLE: Detox ja/nee

by simkktnl

DSC_0415Snel een paar kilo kwijt? Wie wil dat nu niet. Door eeen detox-dieet te volgen las je een pauze  in van de overbelasting van giftige stoffen, zoals bewerkt voedsel, alcohol, cafeïne, suiker, sigarettenrook en verontreiniging. De overbelasting van giftige stoffen leidt tot gewichtstoename, cellulitis, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en een slechte gezondheid. Maar is dat wel zo?  Een beperkt korte termijn dieet wat gericht is op het wegwerken van cafeïne, alcohol, zout, suiker en bewerkt voedsel, is dat wel zo gezond?  Met deze beperkte voedselkeuze kan je verwachten dat je dan gewicht zal verliezen. Maar is het niet zo dat als je weer normaal gaat eten je zo weer op je oude gewicht zit?IMG_5308

De voordelen van een detox
Sommige aspecten van een detox kunnen je gezondheid een boost geven en je kan je er beter door voelen. Naast het feit dat het maakt dat je gaat nadenken over wat en wanneer je eet, wordt je gestimuleerd om meer groenten en fruit te eten, meer water te drinken en bewerkte voedsel te laten staan. Schoon voedsel maakt dat je smaakpupillen zich aanpassen en je minder vette, zoute en suikerhouden voedingsmiddelen wilt eten. Net als een normaal dieet kan een detox ook een trigger zijn om aan je voedingspatroon te werken, denk bijvoorbeeld aan emotie eten.

De nadelen van een detox
Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs van de noodzaak of waarde van een detox. Je lichaam is ontworpen om te herstellen, regenereren en zichzelf te ontgiften. Je hebt bepaalde organen zoals je lever, nieren, huid, spijsvertering en enzymen in je cellen die hard werken om giftige stoffen af te breken. Natuurlijk is het niet gezond  om jezelf vol te stoppen met al die giftige stoffen. Maar om essentiële voedingsstoffen (vitamine, vezels, vetten etc.) te elimineren kan je gezondheid in gevaar brengen en je natuurlijk ondersteunend vermogen van je lichaam om afvalstoffen af te voeren ondermijnen.

Aangezien er geen wetenschappelijk bewijs is dat een detox daadwerkelijk werkt en je makkelijk na een detox terugvalt in je oude eetpatroon en je gewicht er weer aanzit, zal ik dit niet snel doen. Ik werk liever een gezond eetpatroon, zonder bewerkt voedsel, matig met alcohol en suiker. Zelf gemaakte maaltijden met vis, mager vlees, groenten en fruit. Daar voel ik me goed bij. Maar als je toch een detox dieet overweegt, doe dit niet op eigen houtje maar onder begeleiding van een specialist, anders heb je kans allerlei tekorten die leiden tot gezondheidsproblemen. Tenslotte houd in je gedachten dat een detox geen oplossing is voor de lange termijn. Een gezond eetpatroon gecombineerd met regelmatig bewegen is de oplossing.

You may also like

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.