HAVE A BALL: Zweedse gehaktballetjes

DSC_5897
Is het moeilijk? Nee. Veel ingredienten? Nee. Is het lekker? Ja, het is een heerlijk. Ik wist niet wat ik me erbij voor moest stellen. Maar zoals “The Londoner” het gerecht beschreef en de foto’s op haar blog moest ik het echt ook een keer maken. Ze heeft niets teveel gezegd, deze Zweedse gehaktballetjes gaan naar mijn favorietenlijst.

DSC_5812 DSC_5817 DSC_5837 DSC_5866 DSC_5887 DSC_5897

Ingredienten
gehaktballetjes
2 el gemengde kruiden
500 gram rundergehakt
1 ei
75 g broodkruim (gedroogd of paneermeel)
1 tl gemalen piment
Boter
Saus
1 eetlepel bloem
300 ml kippenbouillon
1 eetlepel mosterd
2 eetlepels Worcestersaus
1 eetlepel honing
300 ml slagroom
Zout en peper
Bos platte peterselie

Bereiding
Doe de kruiden, het gehakt, ei, paneermeel en gemalen piment in een kom. Doe er een flinke snuf peper en zout bij en kneed het gehakt met schone handen door elkaar/ Maak je handen vochtig en rol er bolletjes van. Laat ze 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 100 graden. Laat boter smelten in een koekenpan. Gebruik zoveel boter opdat de bodem van de pan bedekt is. Bak de gehaktballen totdat ze goed bruin zijn aan alle kanten. Doe ze in een ovenschaal en zet ze in de oven om warm te blijven. Er is nu nog een beetje boter in de pan, voeg de bloem toe en meng dit tot een pasta. Nu kan de bouillon erbij en het vuur weer iets omhoog. Breng aan de kook en roer de bloempasta los. Laat het rustig een paar minuten zachtjes koken. Voeg de mosterd, honing en Worcestersaus toe. Verlaag het vuur en doe de balletjes en de slagroom bij de saus. Proef de saus en pas aan indien nodig en naar smaak. Indien klaar, strooi er de bladpeterselie over.

1 Comment HAVE A BALL: Zweedse gehaktballetjes

Geef een reactie