Gekarameliseerde witlof met serranoham van Ottolenghi


Blijf het leuk vinden om te experimenteren met ingrediënten. Dit is een heerlijk gerecht van Ottolenghi. De witlof krijgt een karamelsmaak en door de kaas en de serranoham een heerlijke bite. 

Ingredienten
6 struikjes witlof, overlangs doormidden gesneden
40 gram boter
4 theelepels fijne kristalsuiker
50 gram zuurdesem broodkruim
70 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt
2 eetlepels tijmblaadjes
120 ml slagroom
12 dunne plakken serranoham
olijfolie om te besprenkelen
2 theelepels fijngesneden bladpeterselie
grof zeezout en zwarte peper
 
Bereiding
Verhit de oven tot 200 graden. Karameliseer het witlof. U zult dat afhankelijk van het formaat van uw grootste koekenpan waarschijnlijk in 2 of 3 porties moeten doen. De halve struikjes moeten niet te dicht op elkaar in de pan liggen. Als u ze in 2 porties verwerkt doet u de helft van de boter met de helft van de suiker in de koekenpan en zet hem op halfhoog vuur. Roer alles door elkaar. Leg zodra de boter gaat borrelen 6 halve struikjes witlof op het snijvlak in de pan en bak ze in 2-3 minuten goudbruin. U moet ze misschien iets aandrukken. Maak u geen zorgen als de boter bruin wordt. Haal de struikjes uit de pan en verwerk de overgebleven 6 struikjes witlof op dezelfde manier met de resterende boter en suiker. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de struikjes lof erop met de gekarameliseerde kant boven. Bestrooi ze met wat zout en peper. Vermeng het broodkruim met Parmezaan, tijm, room, 1/4 theelepel zout en royaal versgemalen peper. Verdeel dit mengsel over de struikjes lof en leg er een plak Parmaham overheen. Zet de braadslee 15-20 minuten in de oven tot het lof zacht aanvoelt als u er een spies insteekt. Serveer ze heet of warm, besprenkel met wat olijfolie en eventueel bestrooid met de gehakte peterselie. 

3 Comments Gekarameliseerde witlof met serranoham van Ottolenghi

  1. Erna

    Hi Simone!
    Dit ziet er ook superlekker uit.
    Mooi voor een etentje. Wat voor vlees zou jij erbij doen? Ik ben niet een echte vleesbereider, sterker ik eet het zelf heel weinig, maar als ik mensen uitnodig vind ik het wel leuk om vlees erbij te serveren.
    Heb jij een goede suggestie?

    Wat maak je trouwens prachtige foto’s van de gerechten.
    Ik kijk ook vaak op de site van besterecepten, daar wordt ook alles stap voor stap gefotografeerd wat het heel aantrekkelijk maakt.
    Ik ben heel blij met jouw site, ik zie dat we vaak dezelfde recepten ook leuk vinden, ik ga vanavond de crumble maken ik probeer het met zwarte bes en appel.

    groetjes, Erna

    Reply
    1. simkktnl

      Hi Erna, Ik eet zelf ook niet vaak vlees. Ik houd het graag simpel. In het algemeen kan je bij witlof kan een rollade, een geroosterde ham of iets van vis serveren. Eigenlijk gewoon iets wat je lekker vindt. Maar bij dit recept zit al ham, dus ik zou er niets extra’s aan toevoegen. Wat grappig, dat je een crumble maakt vanavond. Voor morgen heb ik een appel-kaneel crumble klaar staan. Zo lekker ! Groet, Simone

      Reply
  2. Pingback: Witlof met appelstroop en balsamicoazijn (Bucket list 2014) | SimKookt

Geef een reactie