GEHAKTBALLEN VAN JOHANNES VAN DAM

GEHAKTBALLEN VAN JOHANNES VAN DAMDit recept voor de gehaktballen komt uit het boek De Dikke van Damme, geschreven door Johannes van Dam. Hij was culinair recensent van het Parool en de autoriteit op het gebied van krokketten en gehaktballen. Gehaktballen zijn niet moeilijk om te maken en als je de ingrediëntenlijst goed volgt worden ze echt goddelijk. Als ik er mee aan de slag ga, maak ik er veel in 1 keer. Een aantal ballen vries ik in. Als ik dan geen tijd heb om iets te maken heb ik altijd een paar ballen klaarliggen. Ik verzeker je het is een heerlijke gehaktbal deze van Johannes van Dam.GEHAKTBALLEN VAN JOHANNES VAN DAM GEHAKTBALLEN VAN JOHANNES VAN DAM

Gehaktballen van Johannes van Dam

Print

GEHAKTBALLEN VAN JOHANNES VAN DAM

Author www.simkookt.nl

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 sneetjes witte boterhammen in melk geweekt, zonder korst
  • 1 ei
  • 500 gram half om half gehakt
  • zout en peper
  • mespuntje nootmuskaat
  • 1 mespuntje piment
  • tijm paar blaadjes
  • rozemarijn paar blaadjes
  • peterselie paar blaadjes
  • 1 mespuntje gemberpoeder
  • 2 druppels worcestersaus
  • 1 theelepel mosterd
  • bloem of parneermeel
  • 50 gram boter om in te bakken

Bereiding

  1. Bak de gesnipperde ui langzaam bruin en zacht in een klontje boter tot ze mooi bruin en zacht zijn. Week de boterhammen in de melk. Meng dit alles met de bovenstaande ingrediënten (op de bloem en de paneermeel na) in een kom en kneed tot er geen witbrood meer te zien is. Vorm ronde of platte ballen zonder scheurtjes. Haal die door de bloem of paneermeel en bak ze voorzichtig rondom bruin in de boter. Voor krokante ballen daarna de deksel schuin op de pan, nu en dan draaien en met nog wat boter bedruipen. Jus maken door de aanbaksels met water los te maken. Voor zachte ballen een scheut water erbij en wentelen en draaien en deksel erop houden. 20 minuten voor kleine en 30 minuten voor dikke ballen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.