Gehaktbal van Johannes van Dam

Dit is voorlopig de laatste van de gehaktballenuitdaging. De gehaktballen van Johannes van Dam. Hij is een Nederlands culinair journalist. Dus dat moet een lekker balletje worden. En hij was lekker, maar voor mij staat de bal van de Librije nog steeds op nummer 1.


Ingredienten
1 kleine ui gesnipperd
2 sneetjes in melk geweekte witte boterhammen zonder korst
500 gram half om half gehakt
1 ei
zout en peper
1 mespuntje nootmuskaat
1 mespuntje piment
tijm, paar blaadjes
rozemarijn of peterselie, paar blaadjes
1 mespuntje gemberpoeder
2 druppels worchestersaus
1 theelepel mosterd
Bloem of paneermeel
50 gram boter en boter voor bakken van ui

Bereiding
Bak de gesnipperde ui langzaam bruin en zacht in een klontje boter tot ze mooi bruin en zacht zijn. Week de boterhammen in de melk. Meng dit alles met de bovenstaande ingredienten (op de bloem en de paneermeel na) in een kom en kneed tot er geen witbrood meer te zien is. Vorm ronde of platte ballen zonder scheurtjes. Haal die door de bloem of paneermeel en bak ze voorzichtig eer rondom bruin in de boter. Voor krokante ballen daarna de deksel schuin op de pan, nu en dan draaien en met nog wat boter bedruipen. Jus maken door de aanbaksels met water los te maken. Voor zachte ballen een scheut water erbij en wentelen en draaien en deksel erop houden. 20 minuten voor kleine en 30 minuten voor dikke ballen.

5 Comments Gehaktbal van Johannes van Dam

  1. Lisette

    Ohh, het is alweer véél te lang geleden dat ik fijne gehaktballen heb gemaakt. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen – ik heb een lekker recept, maar denk dat ik voor de afwisseling eens voor jouw nummer 1 van je gehaktballenuitdaging ga 🙂 Leuk!
    Groeten uit Frankrijk, Lisette

    Reply
  2. Nell Nijssen

    Omdat ik altijd zo geniet van je leuke foto’s, heb ik je vandaag als “hot spot” op mijn blog Eetplezier vermeld. Ik hoop dat je hier geen bezwaar tegen hebt.

    Reply

Geef een reactie