FOOD TIPS: Zout en peper

by simkktnl

DSC_9578Breng op smaak met zout en peper. Dat staat bijna altijd in een recept. Maar hoe doe je dat? Eigenlijk is het op smaak brengen, proeven, aanpassen indien nodg. Door vaak te experimenteren wordt je er vanzelf beter in, dus veel oefenen. Hier volgen wat tips bij voor het gebruik van zout en peper.

DSC_9563Hoe breng je een gerecht op smaak met peper en zout? Er zijn twee belangrijke momenten, het begin en het einde van de bereiding van je gerecht. In het algemeen kan je zeggen dat voor zacht gegaarde gerechten het een goed idee is om het zout vroeg toe te voegen. Dan kan de smaak zich verspreiden gedurende het kookproces. Voor de meeste andere gerechten geldt dat je het best aan het eind van je bereiding kan doen.

Wat voor soort peper en zout? Peper altijd uit een pepermolen, je kunt bij de supermarkt van die wegwerp pepermolens kopen als je geen eigen pepermolen hebt. Voor zout, gebruik een goedkoop fijn zeezout voor je pasta water en voor pekelen. En zeezoutvlokken voor andere gerechten (bijvoorbeeld een wegwerp zoutmolen), deze hebben een mooig grove vlokstructuur. 

Wat moet je doen als er teveel zout is gebruikt? Eigenlijk is er maar 1 manier, is verdunnen. Dat kan lastig zijn als je gerecht niet vloeibaar is, zoals bijvoorbeeld een soep. Wat misschien nog kan helpen is het gerecht serveren met ongezouten bijgerechten, zoals aardappelen. Het blijft lastig, dus oppassen geblazen.

Nog een paar tips

  • Denk ook goed na uit welke ingrediënten een gerecht bestaat, zoals ansjovis, kappertjes of spek. Daar zit al zout in, dus minder toevoegen en proeven. Ook is het belangrijk om te weten dat je smaakpupillen na een paar keer proeven wennen aan de smaak. Las een pauze in, neem een glas water of laat iemand anders ook even proeven.
  • Als een gerecht koud is, is de smaak ook minder (we nemen het minder waar). Dus proef het gerecht altijd op de temperatuur zoals je het gaat serveren.
  • Smaken verschillen en er zijn mensen die zelden zout eten, jongere mensen zijn smaakgevoeliger dan oudere mensen. Dus het kan handig zijn om mensen tijdens het diner zelf naar smaak peper en zout te laten toevoegen

Kortom “less is more”. Je kunt te veel zout in een gerecht moeilijk verwijderen, dus voorzichtig aan. En natuurlijk blijven proeven!

You may also like

1 comment

Geur van Maillard 28 maart, 2014 - 13:31

Ook kaas (zoals pecorino) kan al een zoute smaak geven aan de maaltijd.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.