FEBRUARY: Vega aubergine lasagne

Aubergine lasagne5
Ik eet niet iedere dag vis of vlees, een lekkere maaltijd kan best zonder. Dus maak ik geregeld vegetarische maaltijden.  Alleen een vegetarische lasagne had ik nog nooit gemaakt. Laat staan geproefd. Nu vind ik een lasagne altijd een goed idee, dus het werd een keer tijd. Dit recept van Jamie uit het “Italie” boek leek me wel wat. Alleen groenten stomen?  Ik heb geen stoompan voor groente, nog niet. Maar ik kwam een paar goede stoom tips tegen op Culi.nl. Inpakken in aluminium en dat gaan we dan maar eens uitproberen.

Aubergine lasagne2

De aubergines op een stuk aluminiumfolie en beetje olie erbij. Dichtvouwen en de oven in. Langzaam laten garen tot ze gerimpeld en gaar zijn. Het ging eigenlijk best goed. De saus pas ik aan naar mijn smaak, beetje meer van het ene en een beetje minder van het ander. Het pruttelt, ik proef en pas het een beetje aan. Koken is als schilderen, je maakt je eigen kleuren/smaken pallet totdat het goed is. Een lasagne opbouwen vind ik altijd leuk, beetje saus, beetje kaas, lasagnevel en we beginnen weer opnieuw. Ik maakte hem een avond van tevoren. Lekker makkelijk als je iemand te eten krijgt. Alleen nog maar even de oven in en klaar ben je. De smaak? Heerlijk, zoals ik van Jamie gewend ben. Een top lasagne, probeer het een keer! (Ook goed in porties in te vriezen) Aubergine lasagne1 Aubergine lasagne3 Aubergine lasagne4 Aubergine lasagne5

Ingredienten
3 aubergines
3 teentjes knoflook, geperst
Paar takjes verse tijm, geplukt
1 gedroogde rode chili, verkruimeld
6 eetlepels olijfolie
2 blikken gepelde tomaten
Balsamico azijn
1 bosje verse basilicum, blaadjes geplukt, stelen fijngesneden
150 gram geraspte belegen kaas
Geraspte Parmezaanse kaas, naar smaak
6-8 verse lasagne vellen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Stoom de aubergines boven een pan met kokend water, ongeveer 30 minuten. Haal vervolgens het vruchtvlees eruit en hak dit in grove stukken. Bak de aubergine, knoflook, tijm en chili in olijfolie, ongeveer 10 minuten. Voeg de tomaten, balsamico azijn en twee derde van de basilicum toe. Breng aan de kook en laat de saus 10 minuten pruttelen tot de saus wat ingekookt en dikker is. Doe eerst een laag aubergine saus in een ovenschaal. Vervolgens wat geraspte belegen kaas en een handje Parmezaanse kaas. Bedekt dit dan met een laag lasagnevellen. Herhaal dit nog 1 of 2 keer tot de schaal vol is.Eindig met Parmezaanse kaas, basilicumblaadjes en druppel er wat olijfolie over. Zet de schaal in de oven tot het bubbelt en goudbruin is.

 

Geef een reactie