






Olie, om in te vetten
265 gram pure chocolade,52% cacao, in stukjes
95 gram pure chocolade, 70% cacao, in stukjes
290 gram rietsuiker
4 eetlepels water
5 grote eieren, gesplitst
snuf zout
cacaopoeder
Bereiding
Verhit de oven voor op 170 graden. Vet een springvorm van 22 cm doorsnee in en bekleed de bodem en de wand met bakpapier. Doe de boter met beide soorten chocolade in een grote vuurvaste schaal, die groot genoeg is voor al het beslag. Doe de rietsuiker met het water in een steelpan en breng het op halfhoog vuur aan de kook. Giet de kokend hete siroop over de boter en chocolade in de kom en roer tot alles is gesmolten en het een vloeibare chocoladesaus is. Roer een voor een de eidooiers erdoor. Zet de schaal opzij tot de inhoud tot kamertemperatuur is afgekoeld. Klop de eiwitten met het zout in een vetvrije kom tot een stevig maar niet te droog eiwitschuim. Spatel het schuim in drie porties met een pannenlikker door de lauwe chocolademassa. Het schuim moet goed gemengd zijn. Giet 2/3 van het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Zet de vorm in de oven en bak de taart 40 minuten tot een in het midden erin gestoken spies er vrijwel schoon uitkomt. Neem de taart uit de oven en laat hem helemaal koud worden. Druk de bovenkant van de taart vlak. Giet het achterhouden beslag erbovenop en strijk het glad. Bak de taart nu nog 20-25 minuten in de oven. Er moet nog wat vochtig kruim aan de spies zitten als je de gaarheid controleert. Laat de taart in de vorm koud worden. Haal hem eruit en bestuif de bovenkan met cacao.
Oeh, wat ziet dit er weer heerlijk uit! Yummie
Pingback: 5 x recepten ter ere van Chocolate Cake Day - Fashionista
Dank voor het delen van dit recept! Het was een succes
Hi Dora, Leuk om te horen. De recepten van Ottolenghi zijn altijd heerlijk.
Groet, Simone