Chocolade-Sinaasappel-Amandel-Taart van Janneke Vreugdenhil

Dit is zo’n heerlijke taart, die moet je een keer uitproberen. Het grappige is dat je de sinaasappelen moet koken tot ze boterzacht zijn. Daarna in zijn geheel pureren en dat wordt dan de basis van het beslag. Echt onweerstaanbaar! Het recept komt uit het boek “Comfortfood” van Janneke Vreugdenhil.

Ingredienten
2 grote handsinaasappelen
250 gram suiker
50 gram cacaopoeder
1 1/2 theelepel bakpoeder
180 gram amandelen, fijngemalen 
6 eieren
voor het glazuur
150 gram pure chocolade 
50 gram boter, in dobbelsteentjes
eventueel gekonfijte sinaasappelschilletjes

Bereiding
Boen de schil van de sinaasappelen goed schoon. Leg ze in een pan en zet onder water. Breng aan de kook, leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en kook de sinaasappelen 2 uur tot ze boterzacht zijn. Haal de sinaasappelen uit het water en laat ze afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de sinaasappelen in kwarten en verwijder zorgvuldig eventuele pitjes. Doe de sinaasappelen, met schil en al, in de mengkom van een keukenmachine en pureer glad. Voeg de suiker, cacao, bakpoeder een snuf zout en gemalen amandel toe en meng goed. Breek de eieren boven een grote kom en sla ze enkele minuten met een elektrische mixer tot een dikke lichtgele vla. Voeg het sinaasappel-cacao-amandelmengsel toe en mix toe een homogeen beslag. Schep het beslag in de springvorm en bak de taart in het midden van de oven in 50-60 minuten gaar. Haal de taart uit de oven en laat hem in de vorm volledig afkoelen. Maak dan het glazuur: breng in een ruime pan een laagje water aan de kook. Breek de chocolade in stukjes en doe ze in een kom. Voeg 3 eetlepels water toe en hang de kom boven het kokende water. Draai het vuur onder de pan laag en laat de chocolade rustig smelten. Roer niet tussendoor. Voeg de boter toe terwijl je stevig roert met een houten lepel, zodat een glanzende dikvloeibare chocoladesaus ontstaat. Laat het glazuur afkoelen tot het lauw is en spatel het dan gelijkmatig over de bovenkan en zijkanten van de taart. Versier eventueel met de gekonfijte sinaasappelschilletjes.

12 Comments Chocolade-Sinaasappel-Amandel-Taart van Janneke Vreugdenhil

    1. DeMi

      Zojuist gemaakt! Ben zelf niet zo dol op nootjes maar het is heerlijk!! Ga dit zeker nog een keer proberen maar dan met bloem i.p.v. amandelen. Zou 150 gram bloem voldoende zijn?

      Reply
      1. simkktnl

        Hi Demi, lastige vraag. Lijkt me meer dan voldoende, maar het is een kwestie van proberen.
        Succes, hij is heerlijk!

        Reply
  1. Anonymous

    Wat is de diameter van de springvorm?
    Ben blij dat ik jouw blog ontdekt heb; hij heeft heerlijke recepten.

    Alvast bedankt voor het antwoord.

    Kan niet wachten om de taart te bakken.

    Succes in de keuken!

    Reply
  2. Loes Nagel

    Werkelijk overheerlijke taart. In plaats van glazuur kan je ook wat poedersuiker gebruiken. De glazuur maakt het wel erg machtig.

    Reply
  3. DeMi

    Zojuist gemaakt! Ben zelf niet zo dol op nootjes maar het is heerlijk!! Ga dit zeker nog een keer proberen maar dan met bloem i.p.v. amandelen. Zou 150 gram bloem voldoende zijn?

    Reply

Geef een reactie