Boterkoek met bosvruchtencompote

Boterkoek, maar dan anders. Bij mij bleef het deeg een beetje plakkerig en kreeg ik lastig in de vorm. De boter  wordt tijdens het bakken volledig opgenomen door het deeg en vandaar de smaak van boterkoek. Ik heb diepvriesfruit gebruikt, maar je kan het natuurlijk ook maken met vers fruit. Het was heerlijk.

Ingredienten
200 ml melk
2 zakjes droge gist
500 gram bloem
75 gram zachte + 125 gram boter
2 eieren
75 gram + 2 eetlepels + 75 gram suiker
zout 
1 zakje vanille suiker
200 gram bosvruchten
100 ml kersensap
1 afgestreken eetlepel maizena
75 gram amandelschaafsel

Bereiding
Warm de melk lichtjes op. Los de gist op in de melk. Meng 500 gram bloem, 75 gram boter, de eieren, 75 gram suiker, 1 snufje zout en de vanillesuiker in een kom. Voeg de melk met de gist toe. Meng het geheel ca. 8 minuten met de handmixer tot een glad deeg. Dek het af en laat het ca. 45 minuten op een warme plek rijzen. Maak de bosvruchten schoon en laat ze uitlekken. Breng het kersensap en 2 eetlepels suiker aan de kook in een pan. Meng de maïzena met 1 eetlepel water, roer het mengsel door het sapje en laat het geheel ca. 1 minuut zachtjes koken. Schep de vruchten erdoor en breng het geheel aan de kook. Bekleed een bakblik met bakpapier. Kneed het deeg kort door, rol het uit in het blik en druk het goed aan in de hoeken. Druk putjes in het deeg met je vingers. Snijd 125 gram boter in blokjes en leg in elk putje een blokje boter. Verspreid de bessencompote onregelmatig over het deeg. Strooi 75 gram suiker en het amandelschaafsel over het geheel laat het deeg nogmaals ca. 20 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bak de boterkoek ca. 25 minuten in de oven. 



Geef een reactie