Bieten-chocoladetaart van Janneke Vreugdenhil

Hij was een beetje klef deze bieten-chocoladetaart, maar wat lekker die bietjes, chocolade en kardemom. Een kleurig eindresultaat zonder toevoeging van kleurstoffen. Ik houd ervan. Ik had te weinig tijd om het glazuur goed uit te laten harden, wat maakt het uit, hij was geslaagd en zo op.

Ingrediënten
150 gram pure chocolade, fijngehakt
250 gram gekookte biet, kleingesneden
3 eieren, gescheiden
200 ml zonnebloemolie
200 gram rietsuiker
175 gram bloem
50 gram cacaopoeder
1 1/2 theelepel bakpoeder
5 kardemompeulen
Glazuur
25 gram gekookte biet
100 gram naturel roomkaas
60 gram roomboter
200 gram poedersuiker
1 kardemompeul

Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden. Laat de chocolade smelten. Doe de kardemompeultjes in een vijzel en stamp, zodat de peultjes openbarsten. Verwijder de peultjes en wrijf de vrijgekomen zaadjes fijn. Doe de bieten in de mengkom van een keukenmachine en pureer. Voeg een voor een, terwijl de machine draait, de eidooiers en vervolgens de olie toe. Voeg een snuf zout en de gemalen kardemom toe en mix tot een glad beslag. Schenk er de vloeibare chocolade bij en meng nogmaals. Klop in een schone kom de eiwitten stijf. Schep eerst eenderde van het eiwitschuim door het beslag en spatel er vervolgens zo luchtig mogelijk de rest door. Schep het beslag in een beboterde taartvorm met een doorsnede van 24 cm. Bak de taart in ongeveer 45 minuten gaar. Laat afkoelen. Pureer voor het glazuur de biet, roomkaas, boter, poedersuiker en in de vijzel fijngemalen kardemom. Laat dit glazuur minimaal een uur opstijven in de koelkast. halveer de taart en bestrijk de onderste helft met eenderde van het glazuur. Leg de bovenste helft er bovenop en bedek de hele taart me een laagje roze glazuur. Laat nogmaals opstijven in de koelkast voordat je de taart aansnijdt.

Geef een reactie