BEST BURGER: Kalkoenburger met komkommerrelish

  Ik ben een fan van een goede hamburger. Meestal maak ik ze van rundvlees. Nu maak ik een uitstapje naar kalkoen. Moest wel even nadenken over het pepertje in het vlees, zou dat niet te heet worden. Maar dat viel mee. De Relish heb ik wel verkeerd gemaakt, in plaats van raspen had ik de komkommer in plakjes geschaaft. Wist ik veel, dit had ik nog nooit gemaakt. Maar goed, dat mocht de pret niet drukken, het eindresultaat was echt heerlijk. De frisheid en zoete smaak van de relish in combinatie met de pittige smaakvolle hamburger was echt helemaal top. Deze komt op mijn favorietenlijst en ga ik zeker vaker maken. En dan wel met de komkommer geraspt. Het recept kwam overigens uit de foodies. 
Ingrediënten
1 rode ui
2 eetlepel olie
1 komkommer
3 eetlepel azijn
2 eetlepel suiker
2 eetlepel sojasaus
400 gram kalkoenfilet
2 teentjes knoflook
4 lente-uitjes
1 groene peper
2 eetlepel oestersaus
1 theelepel sambal
zout en peper
1 bos koriander
4 eetlepels mayonaise
4 witte bollen

Bereiding
Pel de rode ui en snijd hem in ringen. Bak de uiringen 3 minuten in 1 eetlepel olie. Was de komkommer en rasp hem in reepjes. Voeg de komkommer, de azijn, de suiker en de sojasaus toe aan de uiringen. Verhit tot de suiker is opgelost en giet het geheel in een kom. Laat afkoelen. Snijd de kalkoenfilet in blokjes. Pel de knoflook. Snijd de lente-uitjes grof. Halveer de groene peper in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Hak de knoflook, de lente-ui en de groene peper in een keukenmachine grof. Voeg de kalkoenblokjes, de oestersaus en de sambal toe en hak tot een grof mengsel. Vorm 4 platte schijven van het kalkoenmengsel en leg ze 20 minuten op een bord in de koelkast. Verhit een grillpan. Wrijf de burgers in met 1 eetlepel olie en bestrooi ze met ruim zout en peper. Gril de burgers 3 minuten per zijde. Hak de koriander zeer fijn en meng hem met de mayonaise. Neem de kalkoenburgers uit de pan en houd ze even warm. Snijd de broodjes open en gril ze kort in de grillpan. Laat de komkommerrelish uitlekken in een zeefje en schep op ieder broodje 1 eetlepel van de relish. Leg er een kalkoenburger op en maak af met 1 eetlepel van de koriandermayonaise .

Geef een reactie